• Autentificare
  • Înregistrarea
Conspecte.ro » Conspcete » Seminar » Eseu Munca în echipă

Aprilie 10 2020
0
0
00


Continul conspectului

Munca în echipă prezintă numeroase avantaje: primele şi cele mai evidente sunt cele legate de climatul afectiv pozitiv care se presupune a se constitui în echipă. Membrii unei echipe ajung să se cunoască foarte bine, conlucrând la depăşirea dificultăţilor curente. În plus diversitatea şi varietatea soluţiilor oferite creşte cel puţin aritmetic cu fiecare membru. Lucrul în echipă poate fi de aceea extrem de motivant, deoarece fiecare proiect aduce cu sine experienţa contactului cu ceilalţi şi bucuria de a beneficia de sprijinul acestora. În felul acesta organizaţia  îşi fidelizează odată în plus angajaţii, pentru că nimic nu regretă oamenii mai mult la schimbarea unui loc de munca decât lipsa unui fost coleg la noul loc de muncă. Dacă aceste legaturi ajung sa fie puternice, confortul afectiv poate suplini şi compensa alte lipsuri inclusiv în salarizare. Iată de ce, lucrul în echipa este adesea folosit ca mijloc de combatere şi diminuare a rutinei zilnice. Nu salariul se constituie în cel mai important factor de motivare, ci conţinutul muncii, natura sarcinilor curente şi modul în care această activitate, prestată 8-10 ore pe zi în fiecare zi, corespunde cel mai bine necesităţilor interne de creştere şi dezvoltare. Ce înseamna o muncă rutinată: este o munca care nu aduce nimic nou în planul solicitărilor cognitive. Oamenii simt că se pot detaşa şi că pot aplica acelaşi tipar în fiecare zi. La un moment dat chiar, anumite activităţi pot fi efectuate cu jumătate de atenţie, ceea ce lasă timp pentru meditaţie şi în paralel pentru întărirea convingerii că nu mai este nimic de învăţat şi deci că este timpul unei schimbări. În acest moment oamenii încep să caute să compenseze, urmărind să identifice diverse mijloace prin care pot depăşi plictiseala şi plafonarea. Astfel de debuşee pot fi discuţiile cu colegii sau microactivităţi (un joc pe PC, lectura unui ziar...) posibil de efectuat în momentele mai libere. Dacă mijloacele de compensare nu sunt suficiente, treptat se acumulează tot mai mult stres şi frustraţie în legătură cu jobul curent, intrându-se într-un cerc vicios. Discuţia cu un coleg, împărtăşirea problemelor pot însă diminua mult efectele negative ale rutinei. 

Pe de altă parte munca în echipă îşi poate avea şi reversul său, în cazul în care echipa a fost prost construită ori există conflicte. Faptul de a depinde de cineva poate fi destul de frustrant pentru unii, mai ales atunci cand partenerii nu îşi respectă angajamentele, şi termenele sunt depăşite în lanţ, întârzierea amplificându-se continuu. Iată de ce se acordă atât de multă importanţă prezenţei unor calităţi absolut necesare acestui tip de organizare a muncii. 

Comunicarea, dialogul şi capacitatea de a interacţiona eficient, de a răspunde operativ cerinţelor altora, de a putea prelua creativ ideile din grup şi de a oferi în acelaşi timp, fără egosim suport celorlalţi sunt principalele cerinţe, dar şi calităţi ale unui bun teamplayer. Răbdarea şi toleranţa privind stilul ori neajunsurile celorlalţi desăvârşesc acest profil psihologic. Echipa înseamnă comunicare directă şi faţişă, obligând la asumarea constantă a responsabilităţii propriilor sarcini deoarece neîndeplinirea acestora e imediat sancţionată de grup. 

Descarcarea Conspectului

Vizitator, lasă un comentariu?

Nume:*
E-Mail:Last Viewed